2 Mayıs 2015 Cumartesi

ERGONOMİ DESİGN GRUPPEN

Dışarıdan tasarım hizmeti veren kuruluşların en eskisidir.Bu kuruluş 1960'larda kurulmuş olan Designgruppen ve Ergonomi Design adlı iki tasarım bürosunun birleşmesinden doğmuştur.14 kişiden oluşan tasarım stüdyosunun uğraş alanı ergonomik ilkelere dayanan, güvenilir, emniyetli ve verimli tasarım araştırmaları yapmak ve geliştirmektir.

Kullanıcı sistemlerinin, yani ürün ve kullanıcı ilişkilerinin analizi için, gerçek boyda modellerle deneysel değerlendirmeler yapar. Ergonomi Design stüdyosu tasarıma yaklaşımını şöyle anlatıyor: "Tasarım sadece dış görünüş değildir. Biçim, işlev ve ekonomidir. Dürüst ürün geliştirilmesi satışları arttırabilir, üretim maliyetlerini azaltabilir, yeni pazarlar açar ve kalite profilini geliştirebilir."
Ergonomi Design Gruppen ile ilgili görsel sonucu
Şirketin kurucularından olan 1940 doğumlu Sven-Eric Juhlin ve 1946 doğumlu Maria Benktzon özellikle kas becerileri ve bu bağlamda kavrama ve tutma eylemleri üzerine araştırmalar yaparak özellikle özürlülerle ilgili tasarımı konusunda uzmanlaşmışlar.
Her ikisi de Kunstfackskolan'dan mezundur. Tasarım bürolarını kurmadan önce Sven-Eric Juhlin , Gustavsberg seramik fabrikalarında in-house tasarımcısı olarak çalışmış. Maria Benktzon da özürlülerle ilgili giyim tasarımı üzerine çalışmıştır. Bu tasarım grubunun bir çok projesi endüstriyel kuruluşların dışında, İsveç Çalışma Çevresi Fonu ve İş Sağlığı ve Güvenliği Ulusal Meclisi gibi resmi kuruluşlar tarafından da desteklenmiştir. Bu konuda çalıştıkları projelerden bazıları da kaza ve tekrarlardan kaynaklanan, kasılma ve sakatlanma riskini önleyen matbaa ve kaynak makineleri.
"Herkes İçin Tasarım" yaklaşımının öncülerinden olarak kabul edilen Maria Benktzon, "İnsan dikkatini çözülmemiş problemler alanına yoğunlaştırmalıdır," diyor. Bu ilkeyle her tür insan eylemini optimize edilmiş gereçlerle daha kolay bir hale getirmeye uğraşıyor. "Snork" adını verdiği bıçakla çatal arasındaki gereç bunlardan bir tanesi.
Ergonomi grubunun yine Bahco için tasarlamış olduğu testere "Hacksaw 319" da Japon tasarım ödülü olan G-Mark'ı kazanmıştır. Kanada'da düzenlenen "Aktif Bir Yaşam İçin İsveç Tasarımı" sergisinde yer alan ürünlerden biri de Benktzon'un 1997 yılında tasarlamış olduğu "Beauty" (Güzellik) saç fırçası ve tarağı da romatizmalı ellerin kullanımına uygun olarak tasarlanmış vücut bakımı programının bir parçası.

Mafsal romatizması veya kas zayıflaması ile yaşamlarını sürdüren insanların yaşamlarını kolaylaştırmak için yapmış olduğu araştırma ve tasarımlarla ilgili sorunların salt teknik sorunlar olduğuna inanmıyor.Maria Benktzon için önemli olan özürlü insanların başkalarından bağımsız olarak yaşamalarını sağlarken, daha zayıf olan insanların topluma entegre olmaları. Araştırma konuları sadece özürlüler değil, özürlü olmayı önleyen ön tedbirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder