2 Mayıs 2015 Cumartesi

ECO DESIGN
Ekolojik tasarım, yaşam döngüsü boyunca doğaya verilen zararların en aza indirilebilmesi, hatta hiç zarar verilmemesidir.
Ekolojik tasarım nedir, bir diğer adı da “yeşil tasarım”?
       Ürünlerin, sistemlerin,süreçlerin yaşam döngüleri boyunca çevrelerine, doğaya, ekosistemlere hiçbir zarar vermeden uyum içerisinde entegre olabilecekleri tasarımlar bunlar. İnsana ve doğaya verilen zararın en aza indirilebilmesi birincil hedef; ama temel hedef aslında hiç zarar verilmemesi. Temel kuralları pek çoğunuz belki duymuştur; tasarruf etmek, tekrar kullanmak, dönüştürmek, yenilenebilir çevre dostu ve sağlıklı olana öncelik tanımak.
Neden ekolojik tasarım önem taşımakta?
        Çünkü çevreye ve insana zararlı, enerjik malzeme ve üretim türlerini kullanmamak gerekiyor, kaynak israfını engellemek gerekiyor. Toprak, hava, su kirliliğini yaratacak çöp yığınlarını hiçbir zaman yaratmamak gerekiyor, tasarımlarımızın hep bu temel hedeflerle yapılması gerekmekte. Ekolojik Tasarım, ekolojik üretim, ekolojik malzeme kullanımı basit bir bardaktan binalara, şehirlerin tasarımına kadar uzanan her alanda, her ölçekte çok büyük önem taşımaktadır.
        Bugün bir üründen beklenen performans sadece o ürünün estetiği, formu,işlevselliği ile sınırlı değil, ekolojik tasarım objelerin işlevsel bütünlükleri ve tüm yaşam döngüsü içerisinde tasarlanmalarını, üretilmelerini ve kullanılmalarını gerektirmekte. Dolayısıyla tasarımcı da artık sürdürülebilirlik adına tüm üretim sürecini ve hatta davranış alışkanlıklarını değiştirebilecek kişi olmak zorunda.
         Ekolojik tasarım, yaşam döngüsü boyunca doğaya verilen zararların en aza indirilebilmesi, hatta hiç zarar verilmemesidir, bunu amaçlamaktır demiştik. Bu da malzemelerin doğadan çıkartıldığı hammadde olarak elde edilmesinden başlayarak ürün haline getirilmesi, ürünün dağıtımı, kullanımı ve yararlı ömrünü tamamladıktan sonra tekrar geri dönüştürülerek yeniden yararlanılabilmesi aşamalarını içerecek şekilde bir yaşam döngüsü analizini gerektirmekte. Yani sadece ürünün hammadde olarak elde edilmesinden ürünün çöpe gidişine kadar ki o kısa bir yaşam döngüsü artık söz konusu değil. Beşikten beşiğe ekolojik tasarım anlayışına göre yaşam döngüsü ürünün doğum ve ölüm sınırları arası değil; yenilenen, tekrarlanan, yeniden yaşam döngüsüne kazandırılan ve böylece faydalı ömrünün uzatılması çerçevesinde ele alınmakta.Tasarımın doğa üzerinde bıraktığı olumsuz etkiler yaşam döngüsü analizleriyle belirlenmekte.Böylece o tasarımın ekolojik ayak izi veya karbon ayak iziyle belirlenebilmekte. 



Bu enteresan dekoratif unsuru, tabure, sehpa, hatta bir komodin olarak kullanabilirsiniz. Hem güvenilir, hem uzun ömürlü, hem işlevli, hem de estetik anlamda çok hoş görünen bu mobilyanın tasarımcıları malzeme olarak, gemi yapımında da kullanılan ve çevre prensiplerine uygun olarak işlemden geçirilmiş tik ağacı kullanmışlar. Bu ağacın özelliği doğal olarak içinde fazla miktarda yağ barındırması ve bunun da kerestesini suya ve havadaki diğer kirletenlere karşı dayanıklı kılması. Bu da evinizde hem çevreye duyarlı, hem de uzun yıllar kullanabileceğiniz bir mobilya olması anlamına geliyor.


Evinizin duvarının ne kadar çevre dostu olduğuna hiç kafa yordunuz mu? Örneğin duvar kağıdı kullanıyorsanız bunun nasıl bir maddeden yapıldığı ya da kullandığınız boyanın kimyasal özellikleri. Örneğin bu fotoğrafta gördüğünüz ilginç duvarda sisal denilen tropikal bir bitkinin lifleri kullanılmış malzeme olarak. Hızlı büyüyen bu ilginç bitki dayanıklılık ve sürdürülebilirlik anlamında son zamanların en gözde malzemelerinden biri olarak dikkat çekiyor. Sıcak rengiyle odaya karakter veren bu malzeme aynı zamanda, dokusu itibarıyla belli bir derinlik ve zenginlik hissini de beraberinde getiriyor ve ortaya ekolojik tasarımın belki de en şık ve göz alıcı örneklerinden biri çıkıyor.
Piyasadaki organik ya da ekolojik diye adlandırılan mobilyalardan bazılarıyla ilgili en ciddi sıkıntı ekolojik tasarım uğruna işlevden ve kullanım pratikliğinden fedakârlık edilmiş olması. Kimi zaman da kullanılan malzeme yeterince tarz görünmediği için, herhangi bir evin dekorasyonuyla uyumsuzluk sorunları ortaya çıkabiliyor. Oysa fotoğrafta gördüğünüz bu ilginç tasarım, buna benzer sorunların aşılabileceğinin en güzel göstergelerinden biri. Bu ilginç şarap rafı, hem işlevsel, hem tasarım anlamında sıradışı, hem de yapımında çevre dostu malzemeler kullanılmış. Girdiği her ortama modern bir şıklık katacağı garanti olan raf on iki şişe kapasitesinde ve daha önce şarap fıçılarının yapımında kullanılan meşe odununun yeniden işlem geçirilmesi sonrası imal edilmiş. Yani çevre bilincine sahip olan herkesin gönül rahatlığıyla kullanabileceği, hem şık hem de işlevsel bir mobilyayla karşı karşıyayız.



İlginç koltuk geri dönüşümden geçmiş kartonlarla tamamıyla elde yapılmış bir ürün. Gördüğünüz gibi kartonlar özellikle retro, nostaljik reklam kataloglarından seçilmiş. Ekolojik vurguyu artırmak adına koltuğun yapımında tamamıyla organik yapıştırma ve boya malzemeleri kullanılmış. Sonunda ortaya hem trendleri takip eden, hem iddialı ve stilli, hem de tamamıyla organik bir mobilya çıkmış.



Geri dönüşümden geçmiş malzemeyle yapılmış, şık bir tasarım örneği. Eski ve geri dönüşüme tabi tutulmuş karton kutulardan yapılmış olan bu ilginç sandalye, ekolojik hassasiyetlerin dikkate alındığı modern tasarımın hem rahat, hem de şık  sonuçlarından biri. Deniz dibindeki mercanları andıran görünümüyle de dikkat çeken mobilyanın bir başka özelliği de yapımında harcanan enerjinin tamamen yenilenebilir kaynaklardan elde edilmiş olması.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder